• Ez a tájékoztató oldal NEM a cég hivatalos weboldala, a cég hivatalos oldalát itt találod meg

Szeretnéd, ha egy cég tulajdonosa lehetnél és sose kelljen munkába járj ?

Szeretnéd, ha egy cég tulajdonosa lehetnél és sose kelljen munkába járj ?

Képzeld el magad, amint ülsz a kényelmes karosszékedben, nézegeted hogyan növekszik a céged, és rendszeresen kiküldik neked az osztalékos csekket, jó nagy összegben. Lehet, hogy álomszerűnek tűnik ez a kép, de közelebb van hozzád, mint gondolnád.

A fenti helyzetbe sokféleképpen kerülhetsz, de talán a legkönnyebben a résztulajdon vásárlásával. A pénzügyi eszközöknek ezen csodálatos fajtája kétségkívül egyik legjobb vagyonépítő eszköz. A részvények alapkövei majdnem minden befektetési portfoliónak. Ha anyagi függetlenségen jár az eszed (és miért ne járna), akkor feltétlenül meg kell ismerned alaposabban a részvényeket, és ahogy ezek segíthetnek elérni céljaid.

Az elmúlt néhány évtizedben az átlagember figyelme exponenciálisan nőtt a tőzsde iránt. Ami egykor a gazdagok játékszere volt, manapság a vagyonépítés egyik módjává vált,mindenki számára. Az idők során a kereslet a részvények iránt nőtt. Manapság, a modern tőzsdék segítségével, mindenki hozzáférhet a részvénypiachoz, a világ bármelyik pontjáról.

Népszerűségük ellenére sokan nem értik meg teljesen a részvényeket. Valószínű, hogy hallottál már ilyeneket a munkatársaidtól, ismerőseidtől: “Pistike unokatestvére hatalmasat kaszált az xy részvényekkel, és most is van egy tuti tippje” vagy “vigyázz a tőzsdével – még az inged is elveszíted pár nap alatt.” Ez a félreinformálás mai napig is folyik és valószínű folytatódni fog ezután is, főleg ahogy a tőzsde elég jó eredményeket mutat fel.  A részvények igenis nagy vagyonokat hozhatnak létre, de nem kockázatmentesek.

A kockázat kezelésének egyetlen módja a tanulás. A tőzsdén leselkedő veszélyek elkerülésének kulcsa az, hogy megértsük mibe fektetjük pénzünket és folyamatosan tanuljunk.

Szeretnéd, ha egy cég tulajdonosa lehetnél és sose kelljen munkába járj ?

Szóval mi is az a résztulajdon?

Egyszerűen mondva: a résztulajdon egy adott vállalkozás tulajdonrésze. A résztulajdon a vállalkozás javai fölötti résztulajdont jelent, valamint jogot ad a nyereség egy részéhez is. Tehát aki résztulajdonos, az birtokolja a vállalat javainak egy részét.

Tulajdon hányadot birtokolni azt jelenti, hogy egyike vagy a sok tulajdonosnak (résztulajdonosnak), és ezért birtokolod egy részét mindennek, ami a cég tulajdona. Igen, ez elméletileg azt jelenti, hogy a tiéd egy kis rész minden bútorból, minden épületből, minden szerződésből. Tulajdonosként, jogod van a cég profitjának neked járó részéhez, valamint szavazati jogod is van.

A résztulajdont egy nyomtatvány képviseli. Ez a bizonyos darab papír bizonyítja a tulajdonjogodat. A mai modern világban, amikor már minden számítógépen keresztül történik, már nem fogsz a kezedbe kapni egy ilyen papírt, mivel a brókercégek elektronikus formátumban tárolják az efféle adatokat, ezáltal megkönnyítve a kereskedést. Régebb, amikor valaki el szerette volna adni a részvényeit, el kellett őket vigye a brókerhez. Manapság a kereskedés egy kattintással vagy telefonhívással megy végbe, és így sokkal egyszerűbb mindenkinek.

Szeretnéd, ha egy cég tulajdonosa lehetnél és sose kelljen munkába járj ?

Ha valaki résztulajdonos, az még nem azt jelenti, hogy beleszólhat az illető cég vezetésébe és mindennapi tevékenységébe. A cég életébe való beleszólás jogát és mértékét a szavazati jog adja meg, részvényenként általában 1 szavazati jog jár. Például ha MOL résztulajdonokat birtokolsz, nem jelenti azt, hogy felhívhatod a vezérigazgatót és elmondhatod hogyan kéne a benzint előállítani.

A cég vezetőségének dolga az, hogy megnövelje a cég értékét a résztulajdonosok számára.Ha ez nem így történik akkor a résztulajdonosok leszavazhatják a vezetőséget. Elméletileg. Gyakorlatilag, az egyéni befektetők ritkán birtokolnak elég részvényt ahhoz, hogy befolyásolják az ilyesmit. Tulajdonképpen a nagykutyák fognak mindig dönteni, úgy mint a befektetési alapok, vagy a multimilliomos befektetők.

A mindennapi részvény tulajdonosokat általában nem zavarja, hogy nem szólhatnak bele a cég vezetésébe. A fontos az, hogy résztulajdonosként jogod van a cég profitjának egy részéhez és résztulajdonosa vagy a cég javainak. Néha a profitot osztalék formájában osztják szét. Minél több a résztulajdonod, annál nagyobb részt kapsz az osztalékból. Annak a ténynek, hogy résztulajdonosa vagy a cég javainak csak a cég csődjének esetében van jelentősége. Felszámolás esetén ugyanis részt fogsz kapni abból, ami a a tartozások kifizetése után maradt. Ezen tulajdonjog nélkül a résztulajdon semmit sem érne.

A résztulajdon egy másik nagyon fontos tulajdonsága a korlátozott felelősség, ami azt jelenti, hogy résztulajdonosként nem vagy felelős ha a cég nem tudja kifizetni adósságait. Más cégtípusok (pl. Romániában a “Societate in comandita simpla”) esetében a tulajdonosok felelősek a cég adósságaiért, melyekért akár a személyes vagyonukkal is fizethetnek. A résztulajdon birtoklás azt jelenti, hogy legfeljebb annyit veszíthetsz, amennyit befektettél; a saját javaid nem veszítheted el.

Szeretnéd, ha egy cég tulajdonosa lehetnél és sose kelljen munkába járj ?

Miért bocsát ki egy cég részvényeket?

Miért osztanák meg a profitot a cég alapítói ezer más emberrel, mikor megtarthatnák maguknak? Azért, mert előbb vagy utóbb minden cég életében eljön az idő, amikor tőkére, azaz pénzre van szüksége. Ahhoz, hogy pénzre tegyenek szert, kétféleképpen járhatnak el: kölcsönkérhetik vagy eladják a cég egy részét, amit részvénykibocsátásnak is nevezünk. A kölcsönkérésnek több módja van: banki kölcsön vagy kötvénykibocsátás – ez a finanszírozás kölcsön által(debt financing). A részvénykibocsátást saját tőke általi finanszírozásnak nevezik(equity financing).

A résztulajdon kibocsátás azért előnyös a cég számára, mert nem kell visszafizetni, valamint nem kell kamatot fizetni rá. Az újdonsült részvényesek mindössze azt a reményt kapják cserébe a pénzükért, hogy a részvényeik valamikor többet fognak érni, mint amennyit fizettek érte. Egy bizonyos részvény első eladását, illetve kibocsátását, Nyilvános Kibocsátásnak nevezzük Initial Public Offering IPO

Fontos megértened a különbséget a kölcsönnel való finanszírozás és a saját tőkével való finanszírozás között. Amikor adósság-alapú értékpapírba fektetsz (pl. kötvény), befektetésed garantálva van, és ugyanúgy a kamat is.

Amint tulajdonossá válsz, vállalod azt a kockázatot, hogy a cég nem lesz sikeres – ahogy egy kis vállalkozó tulajdonosának sincs biztos jövedelme, a részvény tulajdonosnak sincs. Ha egy cég csődbe megy és felszámolódik, előbb a hitelezőket fizetik ki, majd a résztulajdonosokat. Ez azt jelenti, hogy résztulajdonosként nem fogsz pénzt kapni ameddig a bankokat és más hitelezőket ki nem fizettek. A résztulajdonosok sokat kereshetnek, ha jól megy a cég, de ha nem megy jól, elveszíthetik az egész befektetésüket. Tehát kockázatot vállalnak.

Szeretnéd, ha egy cég tulajdonosa lehetnél és sose kelljen munkába járj ?

A kockázat

Ki kell hangsúlyozni, hogy a nincs semmiféle biztosíték a résztulajdonokat illetően. Van cég, amely ad osztalékot, de sok cég nem fizet. Ráadásul azok sem kötelesek fizetni, amelyek hagyományosan szoktak. Osztalékot nem kapván, a befektető csak úgy tud a befektetésén nyerni, ha megnő az illető részvény árfolyama. Ugyanakkor elméletileg bármely cég csődbe mehet, ilyenformán elveszítve a teljes befektetést.

Bár a kockázat nagyon ijesztően hangzik, van egy jó oldala is. Nagyobb kockázatot vállalva nagyobb hozamokat lehet elérni. Ez az oka annak, hogy az idők során a részvények hozama meghaladta a kötvények vagy a bankbetétek hozamát. Hosszú távon egy részvénybe való befektetés átlagosan évi 10-12%-os évi hozamot produkált. Warren Buffett például annyira jól válogatta meg a cégeket, hogy befektetései átlaghozama meghaladta a 22%-ot. S mindezt évtizedeken át.

Forrás

A Skyway résztulajdonoknak is óriási hozamuk lesz ezt ma már az elemzők is látják. Még nem késő csatlakozni! Regisztrálj ingyen és növeld meg a pénzed! Kapj osztalékot évtizedeken keresztül!

Kérdéseiddel keress szívesen segítek!

Hári Antal
Telefon. 06704118360
Skype: antal642

Szeretnéd, ha egy cég tulajdonosa lehetnél és sose kelljen munkába járj ?

Köszönöm, hogy megosztottad!

Hozzászólás

hozzászólás

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Ez a tájékoztató oldal NEM a cég hivatalos weboldala, a cég hivatalos oldalát itt találod meg