• Ez a tájékoztató oldal NEM a cég hivatalos weboldala, a cég hivatalos oldalát itt találod meg

A SkyWay húrsínek betonnal történő kiöntése – interjú Anatolij Junickijjel

A SkyWay húrsínek betonnal történő kiöntése

Ma a Marina Gorka város melletti SkyWay EkoTechnoPark területén intenzív munka zajlik: A “Húrtechnológiák” Zrt főkonstruktőre személyesen vezeti az építési munkákat. A a könnyű szállítási rendszer félkemény pályaszakasza a célegyenesbe érkezett!

A tél beállta előtti sínfelszerelés óta eltelt időben az előfeszítéshez és a horgonypontokhoz történő rögzítéshez a SkyWay húrok és rögzítő hüvelyek kontrolltesztjei is elvégzésre kerültek. Elviselték a tervek szerinti terheléseket és bebizonyosodott az elméleti számítások helyessége valamint az elemek projektbeli elvárt mutatóknak való megfelelősége és az adott elemek útstruktúrába való beszerelhetősége.

Még fontosabb eseménnyé vált a unibike és a könnyű útstruktúra vészüzemi imitációja tesztjeinek sikeres befejezése. Ezek után a “Húrtechnológiák” Zrt szakemberei hozzáláttak a húrok sínekbe történő beszereléséhez – azaz a megfeszítésükhöz és rögzítésükhöz – ma pedig a főkonstruktőr személyesen vezette azok betonnal való belső kiöntését.

A SkyWay húrsínek betonnal történő kiöntése

A SkyWay EkoTechnoPark területén zajlik a könnyű útstruktúra félkemény szakasza húrsínjeinek betonozása. Az eseményt megelőzték a a unibike sikeres tesztelései az útstruktúrán, a gördülőmodul sikeres imitált vészhelyzeti üzemmódjának tesztjei, valamint a SkyWy húrok szakítószilárdsági és az azokat rögzítő horgonypontok és feszítő szorítóhüvelyek sikeres vég ellenőrzései.

A SkyWayEkoTechnoparkban zajló munkákat Anatolij Junitszkij főkonstruktőr kommentálja.

A SkyWay húrsínek betonnal történő kiöntése

A SkyWay húrsínek betonozása – interjú Anatolij Junickijjel A videó fordítása alább olvasható.

Fordította: Pónya Csaba

Kiricsenko – Üdvözlöm Önöket, Mihail Kiricsenko vagyok. Önök a SkyWay nemzetközi cégcsoport híreit látják. Ma a Marina Gorka melletti EcoTechnoParban vagyunk. Maga Anatolij Eduárdovics

Junickij főkonstruktőr a „Húrtechnológiák” Zrt. főkonstruktőre mondja el, hogy mi zajlik itt.

Kiricsenko – Jó napot Anatolij Eduárdovics!

Junickij – Jó napot kívánok.

Kiricsenko – Ma jeles napunk van, hiszen a könnyű szállítási rendszer végső szerelési fázisánál tartunk. Meséljen nekünk a mai betonozási munkálatokról.

Junickij – Semmi különleges nem történik, a következő munkanapunk zajlik, a soron következő munkafázist végezzük ma el, azaz a húrsínekbe pumpáljuk be a betont. Ezt mi eredetileg még tavaly terveztük megtenni, de aztán úgy döntöttem, hogy elvégzünk előbb egy kísérletet. Mert évtizedek óta folyton feltesznek nekem bizonyos kérdéseket:
Mi lesz, ha a húr elszakad? És ha minden lezuhan és meghalnak az emberek? Az egyik egyetemnek még volt egy olyan megjegyzése is, hogy a húrrendszerben egy húr elszakadása az atomrobbanáshoz hasonló lesz és rengeteg ember meg fog halni. Az útpálya úgy elgörbül majd, hogy a UniBus–ban az emberek el fognak repülni és a fejüket a plafonba verik majd. Ezért úgy döntöttem, hogy modellezni fogom a húrszakadást és ezt a szerelés során fogom megtenni. Elég gyakori az, hogy az építést kivitelező cégek hibákat vétenek. Tulajdonképpen önkéntelenül is, de ebben a modellezésben segített nekünk egy orosz beszállítónk, aki a megrendelésünkre ennek a könnyű konstrukciónak a horgonypontjait is tervezte és készítette. Két sínprofil cső van a sínrendszerben, csövenként 6 húrral és közülük mindegyik 18 tonna előfeszítő erővel van meghúzva. Amikor elkezdődtek a munkák, és a tervezett terhelés háromszorosáig értünk el, a horgonypont megadta magát, aztán más húrokat is el kezdtünk kifeszíteni és ott is ugyancsak kiszakadtak a rögzítő horgonypontok. Mivel én azt gondoltam, hogy modellezni kell a húrszakadást, és a rossz alvállalkozók segítettek is nekünk ennek a horgonyponti kiszakadási változatával, végül is úgy döntöttünk, hogy még a húrt is elszakítjuk, hogy teljes legyen a kép. A tervezett húrszakadás tesztjét is elvégeztük. És tudják, senki nem halt meg és semmi sem esett le sehonnan. És semmi nem is változott, ugyanis a húrok a sínen belül futnak. Ehhez mi magunk terveztük újra a rögzítő horgonypontokat, mi magunk
is készítettük el és mi is teszteltük le azokat. A horgonypontok 90 tonnát is elviseltek, ugyanis ekkor szakadt el a húrnak használt acélsodrony.

A SkyWay húrsínek betonnal történő kiöntése

Kiricsenko – Készítettünk is erről egy riportot, amit már a nézőink is ismernek.

Junickij – A feszítő horgonypontok rögzítései a húr teljes megsemmisüléséig kitartottak, azaz a tervezett maximális terhelést is gond nélkül elviselték. Itt álltak a feszítő horgonypontok, a sodronyokat pedig hozzájuk kötve feszítettük ki a tervek szerint előírt erővel. Ezzel párhuzamosan egész télen a sodronyok nélkül végeztük a teszteléseket, azaz, azok benne voltak a sínben, de nem voltak megfeszítve. Csak terhelést és súlyt adtunk a sínre, ugyanis az üres síntest is húrként működik. A húr nem csak az, ami a balalajkán és a gitáron van, hanem a húr az egy előzetesen előfeszített elem. Gyakorlatilag csak az előfeszített síntesten dolgoztunk és már így is a gördülőállomány mozgására elfogadható jellemzőket kaptunk. Az egyik sínprofil csövet mára már feltöltöttük betonnal, minden probléma nélkül. Egy munkamenetben töltöttük fel mind a 800 métert. Télen ezt nem tettük még meg, mert fagyban a betont nem lehetséges bepumpálni. Ugyanis ilyenkor légdugó keletkezhet, és probléma léphetett volna fel annak pótlólagos feltöltésével.

A SkyWay húrsínek betonnal történő kiöntése

Kiricsenko – Sok partnerünk kérdezi, hogy akkor hogyan lehet az örök fagy birodalmában, északon pályát építeni majd? Olyan országokban, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, mint Belorussziában.

Junickij – Most Belorussziában építünk, északon más technológiák és más anyagok lesznek használatban. Ma Belorussziában így csináljuk, vártunk két hónapot majd bepumpáltuk. Ha északon kell betonkeveréket használni – mivel vizet is tartalmaz, és a víz nem szereti a fagyokat – akkor természetesen különféle adalékokat kell hozzákeverni, de ez némiképp rontja a beton minőségét. Ezért azokat lehet használni is, meg nem is. Hiszen még északon is szokott nulla fok feletti hőmérséklet lenni.

Kiricsenko – Köszönöm Anatolij Eduárdovics! Kérem beszéljen nekünk a következő munkákról, mik a következő tervek ezen útstruktúra további szerkezetei kapcsán? Itt van még két fordító gyűrű, és a hajlékony sínszakasz is kész van már, de mik a további építési munkálatok és a felhasználásuk kapcsán a további tervek, és mindez milyen kapcsolatban áll a július 1-i dátumunkkal?

Junickij – Ez egy könnyű pályaszakasz lesz, 40 méteres áthidalásokkal, 800 méter hosszban. A végüknél feszítő horgonypontokkal van ellátva, majd onnan jönnek a fordító félkörök az egyik és a másik oldalon is. A túloldalon kitérővel is rendelkező, itt pedig csak
egy egyszerű fordító lesz. A továbbiakban pedig egy függesztett útstruktúrás könnyű rendszerünk kerül majd kialakításra. Ez egy félkemény sín, nézze csak meg milyen vékony, a magassága mindössze 12 cm. És ugyanúgy függesztett, mert bizonyos belógással rendelkező húrok vannak benne, amik ugyanúgy megtartják a súlyt. Konstrukcióját tekintve ez egy ferdekábeles híd, azaz “függő híd”. Van benne merev gerenda, van benne teherhordó húr, van benne felfüggesztés (az adott esetben beton) amely mindent megtart. Könnyű, szilárd, áttört konstrukció azon terhelésre és sebességre tervezve, amelyeket itt tervbe veszünk. Ez a konstrukció 150 km/órás sebességre, 1 tonna terhelésre van kitalálva és úgy fog működni ahogy azt a tervekben lefektettük. Hamarosan elkezdjük a függő útstruktúra szerelését is, ahol az út a húrral együtt bizonyos belógással rendelkezik.

A SkyWay húrsínek betonnal történő kiöntése

Kiricsenko – Azért, hogy a gravitációs motort is tudjuk használni.

Junickij – Igen, szintén így működnek a drótkötélpályák is. Csak itt a kerék a sínen és nem a kötélen fog forogni. A kerék gördülési ellenállásának köszönhetően az energiafelhasználás 6-7-szer kevesebb lesz. Ez nem drótkötélpálya lesz, mert a kerék a sínen fog gördülni. 200 méteres fesztávon 12 méteres magasság emelkedés lesz rajta. Aztán a 400-as fesztáv jön, ahol épp a gravitációs motort dolgoztatjuk, aztán 200 m-es fesztávon az emelkedés, aztán a félkörön a fordító.

Kiricsenko – Itt működik majd a UniBike és a 14 személyes UniBus is, amik már készek?

Junickij – Igen, noha ez 1 tonnás terhelésre szolgál, de ott akár 3,5 tonnás terhelés is lehet, mert annyi a UniBus súlya.

Kiricsenko – Mielőtt még befejeznénk, szívesen meghallgatnák az Ön partnereinknek szóló kívánságát.

JunickijÉpítsd a SkyWayt, mentsd meg a bolygót!

A SkyWay húrsínek betonnal történő kiöntése

Köszönöm, hogy megosztottad!

Hozzászólás

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Ez a tájékoztató oldal NEM a cég hivatalos weboldala, a cég hivatalos oldalát itt találod meg