• Ez a tájékoztató oldal NEM a cég hivatalos weboldala, a cég hivatalos oldalát itt találod meg

A jövő városai problémáiról és prófétáiról

A jövő városai problémáiról

A jövő városai problémáiról

„A modern városok – rosszul tervezettek … unintelligensek, valamint sivárak és unalmasak ezért – kárhozatra vannak ítélve…” Ez Stephen K. diagnózisa. Rose – egy New York-i író, filozófus és polgárjogi harcos. A modern városok felépítését és lakóinak életformáit tanulmányozva Rose egy sor elégtelenséget fedezett fel, amelyek szerint ezen rendszerek alapelveiket tekintve is hibásak.   Többek között:

  1. Az utak elsősorban az autók érdekében és egyben a gyalogosok kárára lettek megépítve;
  2. Igen magas a népsűrűség és általában is túl magas a városokban lakó emberek száma, aminek következménye a megromlott természetes ökológiai élettér, az ingatlan árak elszabadulása és sok minden más is;
  3. A hatalmas épületek léte amelyek elzárják a napfényt és nyomasztóan hatnak a az emberi pszichére

4.A nagyfokú spontaneitás a tervezésben, az útvonal építések racionalizálásának a lehetetlensége és a szabadidő eltöltésére szolgáló helyek jelentős egymástól mért távolsága

  1. Jelentős különbségek a már meglévő lakások elérhetősége, kényelme stb. között.

Ezeket a hibákat lehetetlen kijavítani a már létező városok biztosította keretek között, ezért ezek kiküszöbölésére az egyetlen út az új települések létrehozása. Az új építkezések alapjául szolgáló ötletek forrásait, Rose C. Alekszandernél, C. Doxiadisznál   és J. Freskonál fedezi fel.   Nyilvánvaló, hogy hozzájuk kell sorolni A. Junitszkij nevét is.

A jövő városai problémáiról

Az ideális városhoz vezető úton

Christopher Wolfgang   Alexander – építész és dizajner, az építészetben a “Sablonok nyelve” egyik megalapítója, amely mára sajátos főáramlattá vált az építészetben. Alexander alapvető ötlete az, hogy az állampolgároknak maguknak kell megtervezniük a környezetüket, mivel a földön a legszebb helyeket nem építészek hanem mindennapi emberek hozták létre. Ezt a feladatot a legegyszerűbb kérdésekre válaszoló sablonok hivatottak megkönnyíteni.

A jövő városai problémáiról

A jövő városainak másik prófétája a görög Constantinos Apostolou Doxiadis aki Pakisztán új fővárosa, Iszlamabad vezető építészeként világhírnévre tett szert. Az ő elméletében a várost oly módon fejlődő dinamikus jelenségként tekintik, amely a fejlődést a terek közös átszervezése révén a városi “szövet” rombolása nélkül engedi csak meg.

Jacque Fresco, akinek a neve harmadikként kerül megemlítésre az “Intelligens települések” ideológusai jegyzékében, egy holisztikus dizájn szerinti koncepciót dolgozott ki, kifejlesztette a passzív ház és a fenntartható fejlődésű városok valamint az erőforrás orientált gazdaság és az általános automatizáció fogalmát.

A “Előre tekintés” című könyvében amelynek társszerzőjévé vált Jacque Fresco is, egy kibernetikus társadalom kerül leírásra, amelyben nincs szükség a munkára és a társadalom tagjainál más értékek jelennek meg helyette. A Jacque Fresco által kidolgozott “Vénusz projekt” céljaként egy   erőforrás orientált gazdasági alapokon felépülő társadalmi felépítményt határoz meg.

A jövő városai problémáiról

A hiányzó és fő elem

Alekszander, Doxaidisz és Fresko elméteiet egyesítve Rose egy olyan város kialakítási koncepcióhoz jut el, amelyben az élet maximálisan kényelmes, elérhető és gazdaságosságát tekintve is célszerű lesz. Először is a megfelelő városok gyalogos közlekedésűek kellenek legyenek. Minden objektum benne a gyalogos elérhetőség határain belül kell legyen. Az épületek nem lehetnek magasabbak 3-4 szinteseknél és az egész település területe nem lehet több mint 1 négyzetmérföld. A lakosság – nem lehet több mint 10 000 ember. A szomszéd városok közötti kapcsolat lineáris szállítási rendszerekkel kell legyen biztosított, amelyek feladata az emberek és a terhek nagy sebességű szállítása. Ez a leírás harmonikusan illeszkedik a SkyWay lineáris városainak koncepciójába, melynek szerzője Anatolij Junitszkij. Továbblépve Junitszkij azt is pontosítja, hogy milyennek kell lennie a szállításnak amely lehetővé teszi az autók használatától való elszakadást, hiszen kétségtelenül az autók jelentik  a városok legnagyobb problémáját.

Az autókkal telezsúfolt városban való normális emberi életvitel lehetősége nyilvánvalóan lehetetlen. Ugyanakkor ezen szállítási módozatnak mindezidáig egyszerűen nem volt még korábban ismert alternatívája. Eközben, ahogy Junitszkij aláhúzza, “a városok, megapoliszok, embertömegek koncentrációja kialakulásának alapvető oka – ez a közlekedési elérhetőségük biztosítása volt.” Ami az emberek ezreinek majd millióinak egy helyhez való vonzódásának oka   – ez a munkahelyek elérhetősége, az oktatási, egészségügyi és kulturális központok, a tömeges pihenés és kikapcsolódás helyei és az emberek egymás közti fizikai kapcsolatai lehetőségének biztosítása volt.

Történelmileg pontosan a közlekedési kommunikációs vonalak alakították ki a modern városok és megapoliszok térbeli formáját, azok térbeli kereteit.   Csak a modern városok közlekedésbeli elérhetőségei biztosításának szükségessége miatt alakult ki a városokon belül a lakó és ipari épületek ilyen különlegesen magas koncentrációja.

A SkyWay szállítási rendszerei válhatnak a mai városok minden koncentráltsága   széttelepítésének szükséges megoldásává. Hiszen a jellemzőiknek köszönhetően a korábbi szállítási eszközöknél sokkal nagyobb távolságokon képesek szállítási-közlekedési elérhetőséget biztosítani. Ez azt jelenti, hogy automatikusan szükségtelenné válik a kis területen nagy számű ipari, szociális, kulturális és már létesítmények koncentrációja.

A jövő városai problémáiról

Megnyílik a lehetőség az emberek lineáris városok logikája szerinti széttelepítésére. Az ilyen város középvonala szerinti 100 m széles zöld sávban, a fák felett azaz 50 m és a felett húzódnak a nagy sebességű “zöld”   kommunikációs közlekedési vonalak – tárja elénk a az új típusú települések képét Anatolij Junitszkij. Zöldek abban az értelemben, hogy veszélytelenek, nem fenyegetik az emberek egészségét és életét (az ökológiai tisztaság, a zajmentesség, a balesetmentes gyors közlekedés így biztosítható) és nem rombolják le a természetes környezetet, többek között a táj adottságai sem károsodnak tőle. Egy 50 km ilyen hosszúságú városban   a lakosainak (a város egyik végétől a másikig tartó) maximálisan 200 km/órás sebességű utazással eltöltött ideje   – 15-20 perc lesz.

A város nagyobb tömegekkel működő hivatali, ipari és más épületei és létesítményei szintén a város központi zöld zónájában kerülnek elhelyezésre és a lakói számára a gyalogos elérhetőség keretein belül kerülnek kialakításra.

A jövő városai problémáiról

A városok helyes felépítése – ez a felvirágzáshoz vezető út.

Rose állítása szerint az emberek pihenési zónái és a munkahelyei helyes kialakítása a társadalom egésze felvirágzásához vezet majd el. Egy ilyen elrendezés azt feltételezi, hogy minden az emberek által felhasznált technika és infrastruktúra energiafelhasználási szempontból hatékonyabbá, és ökológiai nézőpontból tekintve biztonságosabbá válik.   Azok felhasználása és kölcsönhatásai automatikus szabályozás mellet valósulnak majd meg és a költségei a társadalom minden tagja közt kerülnek elosztásra. Ennek során a lakhatás, a munka és minden más egy egységes élettér keretei közé lesznek integrálva, amelynek lakossága – max 10000 ember – a helyi gazdaság növekedése nézőpontjából nézve optimális méretű populáció lesz.

A SkyWay városokban ” Nem lesznek dugók, nem lesz szmog, az utakon nem fognak emberek meghalni ” – meséli Anatolij Junitszkij a Smart Cities kiállításon mondott beszédében. – “A gyerekek mezítláb és nem az aszfalton, hanem a a füvön fognak szaladgálni és a szüleik nem fognak az életükért aggódni. Az egész lakosság foglakoztatott lesz, főleg a szolgáltatási szférában, többek között a saját családjuknak való természetes élelmiszerek termesztésében, egészségesek lesznek, jól tápláltak és sok szabadidővel rendelkeznek majd, amelyet a művészeteknek és az önfejlesztésnek lehet majd szentelni, mivel a munkaidő jelentősen lerövidül majd”.

A jövő városai problémáiról

Mindenütt otthonra lelni

A városépítésre jellemző megközelítési módszerek kialakulásának új tendenciáját rengeteg tényező hívta életre. Sajnos a legtöbb közülük – negatív. Az ökológiai és szociális helyzet a modern megapoliszokban a katasztrófa határán mozog. A nemzetközi kongresszusok, a kiállítások, az elindított befektetési és technológiai programok, a nagy számú sajtó megjelenés azt engedi sejteni, hogy a gyökeres és döntő változások ideje közelít. A jövő embere a nomádokhoz hasonlóan, a hatékony közlekedésnek hála, folyamatosan utazgathat miközben mindenhol otthon éreztheti majd magát.

Vagy pont fordítva mindig egy ugyanazon helyen lakhat, de bármely pillanatban lehetősége van gyorsan és kényelmesen bárhová eljutnia. “Az új formátumú települések az ember és társadalom életének minden területét áthatják majd” – Írja Stephen Rose miközben igyekszik előre kitalálni a létrejövő változások gazdasági és morális következményeit. “Az a társaság amely az új gyakorlati   megközelítéseket képes a valóságba is átültetni többet érhet majd el mint az Apple és Google együttvéve. Az új világfelépítés alapjául azok az értékek lesznek lefektetve, amelyeket Buddha Konfuciusz és Krisztus is ígért nekünk. Többek között: a tolerancia, a kölcsönös segítségnyújtás   és az azonos jogok”

Támogasd Te is a Skyway húrvasút megvalósítását! Regisztrálj be ingyen és tudj meg többet a projektről!

További friss információért iratkozz fel a hírlevél sorozatomra ide kattintva!

Kérdéseiddel keress elérhetőségeimen!

Hári Antal
Telefon: 06704118360
Skype: antal642

Forrás: https://skyway.capital/hu/novosti/a_jv_vrosai_problmirl_s_prftirl/

A jövő városai problémáiról

Köszönöm, hogy megosztottad!

Hozzászólás

hozzászólás

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Ez a tájékoztató oldal NEM a cég hivatalos weboldala, a cég hivatalos oldalát itt találod meg